Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Plan hier een afspraak voor interieuradvies gesprek
Tarkett
Tarkett breidt haar productcollectie elk jaar uit met nieuwe dessins, kleuren en materialen. Op het moment dat de verkoop van de nieuwe commerciële collectie van start gaat, zitten de ontwerpers van Tarkett midden in de creatiefase van de volgende collectie. Ze leggen uit hoe ze een collectie afleveren die aan de wensen van de klant voldoet.

De ontwerpers
Terwijl de nieuwe collectie bijna in de verkoop gaat, zijn de ontwerpers van Tarkett wereldwijd al halverwege de productie van de volgende. Elke collectie representeert twee jaar van informatie verzamelen, ideeën ontwikkelen en nieuwe producten creëren, en dit alles met het doel "collecties te produceren die oplossingen bieden voor elke toepassing en elk soort gebruik, met een zo breed mogelijke selectie structuren, kleuren en patronen," aldus Beatrice Mange, Tarketts vicedirecteur Design.

Trendspotten

Sandrine Bellavoine staat aan het hoofd van Tarketts Trend Competence and Forecasts Centre en is ervoor verantwoordelijk dat de ontwerpers de beste informatie over nieuwe ontwikkelingen ontvangen. "Het samenstellen van een nieuwe collectie is een kwestie van samenwerken," zegt zij. Dat betekent dat er nauw contact wordt onderhouden met internationale trendwatchgroepen en andere ontwerpers. Ze bezoekt ook handelsbeurzen - niet alleen die van de vloer- en bouwindustrie, maar van alle types ontwerp en van grote sectoren als gezondheidszorg en onderwijs. "Deze beurzen zijn een mogelijkheid om de specifieke behoeften van bepaalde omgevingen te leren begrijpen, en de rol die vloeroplossingen kunnen spelen in het algehele ontwerp," verklaart ze.

Het standpunt van de klant

In sommige gevallen, zoals gezondheidszorg en onderwijs, kan nieuw onderzoek naar het fysiologische en psychologische effect van bepaalde kleuren en patronen belangrijke consequenties hebben. "We zijn ons er terdege van bewust," zegt Beatrice, "dat je in bepaalde omgevingen heel sterk rekening moet houden met het belang van kleuren en patronen. In ziekenhuizen zorgen bepaalde kleuren er bijvoorbeeld voor dat de sfeer emotioneel aangenamer is. Aan de andere kant kunnen sommige patronen visuele storingen vormen, bijvoorbeeld voor epileptici. Deze aspecten zijn van vitaal belang voor onze klanten, daarom moeten wij ervoor zorgen dat we steeds werken met de meest actuele informatie." Maar uiteindelijk moet de collectie altijd het evenwicht tussen de praktische en de esthetische eisen zien te bewaren. 

Nieuwe inspiratie
Soms kunnen ook professionele buitenstaanders nieuwe inzichten bieden voor het gebruik van producten. Dit was de laatste jaren bijvoorbeeld het geval met vooraanstaande ontwerpers en architecten, die de visuele en technische mogelijkheden van vinyl aan het verkennen zijn. Dat heeft op zijn beurt effect op de ontwerpers. "Doordat we zien dat vinyl op verrassende nieuwe manieren wordt gebruikt krijgen we inspiratie voor nieuwe ontwerpen," aldus Sandrine. "Op basis daarvan hebben we nieuwe producten en bredere collecties ontwikkeld en blijven we die ontwikkelen, meer in de stijl van topdesign. Met een zo veelzijdig product als Tarketts woonvinyl zijn er gewoon geen beperkingen voor het ontwerp. Natuurlijke of abstracte patronen, wat je maar wilt: het kan in vinyl worden gereproduceerd."

Design tot je dienst
Maar het uiteindelijke resultaat wordt bepaald door de manier waarop specifieke ontwerpen worden gebruikt. Als onderdeel van Tarketts complete service geeft het designteam ook advies over het combineren van kleuren voor een optimaal resultaat, of over het gebruik van vloerontwerpen voor het aangeven van een route of bewegwijzering, of voor het creëren van een persoonlijke identiteit.

Het ontwerpteam beantwoordt ook verzoeken om ontwerpen voor specifieke producten. "Recent werden we benaderd door ons verkoopteam in het Verenigd Koninkrijk," vertelt Sandrine, "omdat een onderzoek had aangetoond dat er voor veiligheidsvloeren behoefte bestond aan een bredere dessinkeuze, waarbij de vloeren er niet als veiligheidsproducten uit zien. Er was vraag naar iets met een natuurlijke uitstraling, zoals hout, dat tegelijkertijd wel bepaalde technische eigenschappen behield." Het resultaat van dit verzoek is een ontwerp dat ideaal is voor plaatsen als verzorgingshuizen, waar een warme, huiselijke sfeer net zo belangrijk is als de veiligheid. Ten slotte biedt de Floorcraft Design Service van Tarkett voor zeer specifieke vragen van klanten oplossingen op maat die de vloer een attractie op zich maken.

Nieuwe producten

Het onderzoek dat de ontwerpers uitvoeren en het contact met klanten kunnen inspiratie voor nieuwe producten opleveren. Het ontwerpteam werkt nauw samen met Tarketts eigen R&D-afdeling en het productmanagement, en is betrokken van het eerste idee voor een product tot aan de realisatie. In het geval van homogeen vinyl, waar het patroon onderdeel uitmaakt van het productieproces, is dit soort betrokkenheid heel belangrijk omdat het type ontwerp dat geproduceerd kan worden momenteel tamelijk beperkt is. Er worden echter continu nieuwe technieken ontwikkeld die het aantal mogelijke ontwerpen in de toekomst zal vergroten.

De ‘feelgoodfactor’

Design gaat niet alleen over hoe een vloer eruitziet - het gaat ook over hoe hij voelt. Beatrice licht toe: "Het is belangrijk dat de verwachting van hoe een vloer aan zal voelen op basis van hoe hij eruitziet wordt waargemaakt." Om ervoor te zorgen dat dit lukt, wordt de gevoelsindruk van elk product zorgvuldig bekeken en worden de oppervlaktestructuur en het reliëf zo ontworpen dat ze het realisme van het ontwerp nabootsen.

Uitbreiding van mogelijkheden

Voor commerciële klanten is prestatie vaak net zo belangrijk als een ontwerp dat de laatste trends volgt. Aan de andere kant is het voor veel klanten bij het kiezen voor een bepaald ontwerp heel belangrijk zeker te weten dat een favoriete kleur of favoriet dessin verkrijgbaar blijft. Voor het ontwerpteam is het een uitdaging een complete collectie vloeroplossingen te creëren die niet alleen actuele trends weerspiegelt, maar ook tijdloze stijlen bevat, én om deze ontwerpen te koppelen aan de juiste functionele kenmerken.

En de toekomst van vloeren
Dus, wat heeft het ontwerpteam ontwikkeld voor het seizoen 2010-2011? "Eén thema loopt dwars door alle trends voor het komende jaar," vertelt Sandrine, "en dat is het milieu. Het milieu is een hoofdthema, of de algehele stijl nu natuurlijk, technologisch, eenvoudig of uitbundig is. Dat zie je niet alleen terug in het uiterlijk van de vloeren, maar ook in productformules, oppervlaktebehandelingen en productietechnieken." En dan vraagt de collectie voor volgend jaar weer om aandacht.

Duurzaamheid

Tarkett heeft een leidende positie op het gebied van milieuvriendelijke productieprocessen en is al decennia lang bezig met het ontwikkelen van duurzame producten.
Iedere persoon, elk project en elke omgeving is anders en vraagt om een oplossing op maat – in termen van budget, prestaties en duurzaamheid. Dit is alleen mogelijk met een brede selectie vloeren die ons in staat stelt klanten te adviseren over vloeren die voor hun specifieke project het meest geschikt zijn, zonder tegenstrijdige belangen. Deze werkwijze noemen wij 'Gebalanceerde keuze'.

Gebalanceerde keuze

 
Tarketts “Gebalanceerde keuze”-werkwijze weegt de eisen van individuele klanten en projecten af tegen de behoefte aan meer duurzame oplossingen.
We zijn er ook van overtuigd dat duurzaamheid voor individuele personen en bedrijven onderdeel is van de dagelijkse praktijk is, en niet alleen maar een idee.
 
Onze dagelijkse focus ligt op het verhogen van onze effectiviteit en milieuvriendelijkheid door ons verbruik van grondstoffen en onze uitstoot te verlagen, materiaal te recyclen en hergebruiken en ruimtes te creëren die aangenaam zijn voor mensen. Daarom meten we onze milieuprestaties – om door te gaan met de verbeteringen en om onze vooruitgang te delen met onze klanten, medewerkers en de lokale bevolking.

Beter materiaal
Tarkett gebruikt zo veel mogelijk hernieuwbare en natuurlijke materialen en blijft de drempelniveaus in haar producten continu verbeteren.
  

Bronnenbeheer
Tarkett controleert haar activiteiten elk kwartaal op vijf sleutelindicatoren: water, energie, afval, recycling en uitstoot. De resultaten worden gepubliceerd en stellen ons in staat onze vooruitgang in het verminderen van het gebruik van natuurlijke bronnen te controleren.
 

Mensvriendelijke ruimtes
Tarketts vloeroplossingen creëren veilige, gezonde omgevingen waar mensen kunnen werken, leren, spelen, genezen en recreëren. Al onze vloeren worden systematisch geanalyseerd op hun bijdrage aan de binnenluchtkwaliteit. Bovendien dragen de oppervlaktebehandelingen van Tarkett hun steentje bij aan het behoud van natuurlijke bronnen, door de behoefte aan water, reinigingsmiddelen en energie te verlagen.  
 

Hergebruiken en recyclen
Tarkett gebruikt veel gerecycled materiaal aan het begin van het leven van een product en recyclet aan het einde ervan nog zo veel mogelijk van het product.Tarkett heeft de grootste recyclingactiviteit in de branche en heeft in 2008 meer dan 68.000 ton vloermateriaal gered van de stort door dit materiaal te recyclen.

Vloerenvoordelig.nl is een onderdeel van