Info over tapijt

Waarom Tapijt?

Er zijn tal van voordelen en gunstige eigenschappen waarom u voor uw woning, kantoor of projectruimte kunt kiezen voor tapijt van Vloerbedekkingvoordelig.nl. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat tapijt vaak tegemoet komt aan de meest uiteenlopende wensen en eisen die men stelt aan een vloerbedekking. De belangrijkste voordelen en gunstige eigenschappen van vloerbedekking staan hieronder voor u op een rijtje:

  • Warm
  • Behaaglijk
  • Comfortabel
  • Zacht
  • Sfeervol
  • Luxe uitstraling
  • In vele soorten, kleuren en dessins leverbaar
  • geluiddempend / akoestiek verbeterend
  • Veilig / anti-slip

De vele soorten en gunstige eigenschappen maken tapijt tot een zachte vloerbedekking die tegemoetkomt aan uiteenlopende wensen en eisen. Tapijt is dan ook in bijna ieder interieur toepasbaar; in huis, op kantoor, in winkels, op scholen etc.

PIT-Symbolen

Om te bepalen of het gekozen tapijt ook daadwerkelijk geschikt is voor de ruimte waar het tapijt gelegd zal worden en of het wel sterk genoeg is voor de manier waarop u het tapijt zult gaan gebruiken, wordt gebruik gemaakt van het PIT-systeem. PIT staat voor Product Informatie Tapijt. Dit systeem geeft op eenvoudige en opjectieve wijze aan voor welke ruimte dit tapijt geschikt is en welke eigenschappen het heeft.

Van licht tot zwaar woongebruik
De PIT-symbolen voor de toepassingsgebieden licht tot zwaar woongebruik d.w.z. een huis met een tot drie personen in het symbooltje, geven de consument een indruk hoe intensief het tapijt gebruikt kan worden. De uitkomst van een serie proeven naar de gebruiksintensiteit van tapijt is een onderverdeling in vier klassen van licht tot zeer intensief gebruik.

                     
 
 
 
 
 
 
 
 

Van licht woongebruik naar zwaar woongebruik

Trappen
De trap is een plek waar tapijt het stevig te verduren heeft. De meest kwetsbare plek is de hoek van de traptrede. Wanneer deze niet is afgerond, slijt het tapijt op die plaats enorm. 
Trappen 
   Trappen (intensief gebruik)

Ook op de trap maakt het nogal wat uit hoe vaak deze belopen wordt. Daarom twee symbolen: trappen en trappen (intensief gebruik). In een druk gezin kan het best voorkomen dat het verkeer op de trap te vergelijken is met "zwaar gebruik", waarin voortdurend mensen op de trap lopen.

Zwenkwiel
Zwenkwielen pakken het tapijt stevig aan. En hoe smaller de wieltjes, hoe agressiever. De draaiende werking onder het gewicht van iemand die op een stoel met zwenkwielen zit, of van een zware kast met zwenkwielen, komt hard aan. Zeker omdat het gewicht wordt geconcentreerd op hooguit enkele cm² (puntbelasting).

  Zwenkwielen 
   Zwenkwielen (intensief gebruik)

In het geval van zwenkwielen is van belang hoe intensief het meubilair wordt gebruikt of hoe vaak bepaalde meubelen worden verplaatst. Dagelijks vele uren huiswerk, of iemand die vaak thuis werkt achter z'n bureau is in feite een werksituatie.

Misverstand: zwenkwiel betekent niet rolstoel geschiktheid!
Het zwenkwiel-symbool betekent níet dat dit tapijt ook geschikt is in situaties waarin rolstoelen en rollators worden gebruikt. Rolstoelen en rollators hebben namelijk rubberen wielen met profiel! Hieraan voldoen tapijten met een lage lussenpool van synthetisch materiaal (zonder ondertapijt) het beste.

Antistatisch
Door wrijving en contact ontstaat statische elektriciteit. Lopen over tapijt is een vorm van wrijving en daardoor wordt iemand elektrostatisch opgeladen. Dat is volstrekt ongevaarlijk, maar het kan hinderlijk zijn. Door onderstaande symbool wordt aangegeven dat de geselecteerde vloerbedekking antistatisch is.


 

Brandgedrag

Tapijt met het symbool 'Brandgedrag' is niet onbrandbaar, brandvrij of onontvlambaar zoals de consument soms denkt. Een brandende sigaret of een kooltje uit de open haard op een tapijt met het symbool 'Brandgedrag' kunnen wel een schroeivlek geven, maar veroorzaken zeker geen verdergaande brand.De omschrijving van het symbool 'Brandgedrag' is daarom 'draagt niet bij aan het ontstaan van brand'. Tapijt krijgt alleen het PIT/PRODIS-symbool 'Brandgedrag' toegewezen als het minimaal voldoet aan klasse Efl (voorheen T3 van NEN 1775).     

Vloerverwarming
Tapijt geschikt voor goed geïsoleerde ruimten waar vloerverwarming is toegepast als hoofdverwarming. Mits deze laag een temperatuur verwarming met maximale aanvoerwatertemperatuur van 40°C.
Vloeroppervlak mag niet warmer zijn dan 28°C.

Antislip
Sinds 1 januari 2007 moet op ieder tapijtstaal het CE-label worden toegepast. Vloerbedekkingen en dus ook tapijt moeten voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Een van die eisen is slipbestendigheid.Lichtechtheid

Tapijt is verkrijgbaar in bijna alle kleuren van de regenboog, van lichte pastels tot donkere warme kleurschakeringen.
Om te bepalen of deze kleuren op de langere duur ook hun kleur behouden wordt het tapijt getest. Het PIT-symbool “lichtechtheid” geeft aan dat het tapijt uitgebreid is getest en voldoet aan de gestelde normen en niet zal gaan verkleuren.

Akoestiek
Het PIT-symbool “akoestiek” garandeert een daadwerkelijke verbetering van de akoestiek in de ruimte waar het tapijt is toegepast.

 

Tapijt biedt dankzij de open structuur een uitstekende geluidsisolatie en verkort de nagalmtijd van geluid aanzienlijk. De weerkaatsing van geluid op tapijt is half zolang als op een harde vloer.
Ook worden de omgevingsgeluiden met de helft gereduceerd. Dus hoe dikker het tapijt hoe groter het effect. Dat wordt dus optimaal genieten van favoriete muziek of films.   

Comfortklasse
De Europese PIT-symbolen kennen symbolen voor comfort van tapijt.

Voor deze symbolen geldt: hoe meer kroontjes, hoe hoger het poolgewicht.

De hoogte van het poolgewicht bepaalt het comfort van het tapijt. Het symbool met de vijf kroontjes geeft aan dat het tapijt het hoogste poolgewicht heeft en dus de meest luxe en comfortabele uitstraling. Dus 1 kroontje geeft minder poolgewicht aan dan 5 kroontjes.

                         

 

 

 

 

 

Welke soorten Tapijt zijn er?

Tapijt wordt gemaakt van verschillende soorten materialen en is verkrijgbaar in vele kleuren en structuren. De keuze in tapijtsoorten is dan ook enorm. Om aan de wisselende vraag van de consument en de veranderende interieurstijlen te kunnen voldoen, worden steeds weer nieuwe ideeën ontwikkeld. 

Met de structuur van het tapijt wordt bedoel de vorm van het poolmateriaal, de dikte of de fijnheid ervan en de dichtheid waarin de polen bij elkaar staan. De belangrijkste structuren staan hieronder vermeld. 
 

  Bouclé (lussenpool)
Hierbij wordt het poolmateriaal gevormd door poollussen die van gelijke of ongelijke hoogte zijn. In het laatste geval spreken we van een hoog/laag structuur.
  Geschoren bouclé
Een lussenpooltapijt met een hoog/laag structuur waarvan bij de hoge lussen de top is afgesneden. Hierdoor ontstaat een afwisselend patroon van polen.
  Moquette, (gesneden pool)
Bij dit tapijt zijn alle poollussen in het poolmateriaal tijdens het weven of tuften doorgesneden.
  Frisé
Bij een friséstructuur zijn de polen eveneens doorgesneden maar is het tapijtgaren gedraaid. In het pooloppervlak is, in tegenstelling tot de moquette-structuur, vrijwel iedere pool afzonderlijk van de andere pool te onderscheiden. Frisé-tapijt heeft een levendige oppervlakte structuur.
  Saxony
Saxony is een frisé-tapijt, maar dan met langere polen. Het ziet er daardoor wat minder compact uit. Door de hoge polen heeft het een luxueuze uitstraling.
  Shag
Wanneer men de polen nog langer maakt en de pooldichtheid gering blijft, zullen polen omvallen. Het tapijtoppervlak dat als gevolg hiervan ontstaat wordt shag-structuur genoemd en heeft een warrig en speelse uitstraling. Afhankelijk van de poolhoogte spreekt men van ‘shag’ of ‘semi-shag’. Shag tapijt heeft langere polen dan semi-shag.

Vloerenvoordelig.nl is een onderdeel van